
Klas Anshelm föddes 4 februari 1914 i Göteborg. Han växte upp på Sveagatan, ett stenkast från Linnéplatsen. Redan som litet barn visade han intresse för att teckna och bygga modeller. Skaparlustan och det kreativa i gränslandet mellan konst och arkitektur skulle förfölja honom hela livet. Efter färdiga arkitektstudier på Chalmers 1940, fick han jobb på Hans Westmans arkitektkontor i Lund. Efter några år i Stockholm flyttade han 1947 tillbaka till Lund och startade eget arkitektkontor 1947. 1955 köpte han Kävlingevägen 32 som utgjorde såväl bostad som kontor fram till hans död 1980.
Klas Anshelm ritade främst offentliga byggnader och industrilokaler. I Lund har han utöver Stadshallen och Konsthallen ritat bland annat LTH, Polhemsskolan, Lunds nation samt många ny-, om- och tillbyggnader av universitetslokaler. Han har också ritat villor, bland annat Villa Rausing på Helgonavägen i Lund, 1953. Anshelm brukar tillsammans med Sigurd Lewerentz, Bernt Nyberg och Bengt Edman räknas till den nybrutalistiska stilen med byggande i tegel även i bärande väggar.

Att tillvarata dagsljuset var centralt i nästan samtliga Anshelms verk, i Stadshallen blir detta särskilt tydligt. Markplan är mörk och innehåller praktiska funktioner som garderob, biljettlucka och toaletter. När man sedan tagit sig uppför trappan möts man av ljuset från stora fönster ända till golv. Ljusinsläppet i konsertsalen och sessionssalen är både raffinerat och sinnrikt. Stadshallen präglas av enkla materialval som tegel och plywood, men av mycket exklusiv arkitektur och genomarbetade detaljer. Det var ett utmanande arbete att få Stadshallen att passa in i en trekantig yta i det medeltida Lund.
Tre av hans mest kända verk representerar också tre årtionden.
50-talet Konsthallen i Lund, av många betraktat som hans genombrottsverk.
60-talet Stadshallen i Lund
70-talet Malmö Konsthall, för vilken han fick Kasper Salin-priset 1974.
Tack till Per Qvarnström för sammanfattande text!