Om Stadshallen

Stadshallen ritades av Klas Anshelm och byggdes 1968.

Klas Anshelm föddes 4 februari 1914 i Göteborg. Efter arkitektstudier på Chalmers 1940, fick han jobb på Hans Westmans arkitektkontor i Lund. Han startade eget arkitektkontor i Lund 1947. 1955 köpte han Kävlingevägen 32 som utgjorde såväl bostad som kontor fram till hans död 1980.

Att tillvarata dagsljuset var centralt i nästan samtliga Anshelms verk, i Stadshallen blir detta särskilt tydligt. Markplan är mörk och innehåller praktiska funktioner som garderob, biljettlucka och toaletter. När man sedan tagit sig uppför trappan möts man av ljuset från stora fönster ända till golv. Ljusinsläppet i konsertsalen och sessionssalen är både raffinerat och sinnrikt. Stadshallen präglas av enkla materialval som tegel och plywood, men av mycket exklusiv arkitektur och genomarbetade detaljer. Det var ett utmanande arbete att få Stadshallen att passa in i en trekantig yta i det medeltida Lund.

Klas Anshelm ritade främst offentliga byggnader och industrilokaler. I Lund har han utöver Stadshallen och Konsthallen ritat bland annat LTH, Polhemsskolan, Lunds nation samt många ny-, om- och tillbyggnader av universitetslokaler. Han har också ritat villor, bland annat Villa Rausing på Helgonavägen i Lund. 

Personerna bakom namnen i Stadshallen

Stadshallens mötesrum är uppkallade efter kvinnor som verkat i Lund under 400 år – från 1500-talet till det sena 1900-talet. Kvinnorna kommer från vitt skilda bakgrunder, men de har alla något gemensamt – deras arbete har både banat väg för sin tids kvinnor samt lämnat något vidare till eftervärlden, till exempel byggnader och engagemang.

En namntävling arrangerades hösten 2021 där Lundaborna fick vara med och bidra med sitt namnförslag till den nyrenoverade Stadshallen. Stadshallen erbjuder 9 unika rum, från poddstudio till konsertsal. Utanför och mellan alla mötesrum finns dessutom hörn och vrår som går att använda på flexibla och kreativa sätt. Här kan du läsa mer om kvinnorna bakom namnen i Stadshallen.