Demokrati, kultur, öl och bullar – alla ska trivas i den ombyggda Stadshallen. På bottenvåningen möts vi av stora ventilationsrör som ska ersätta dem från 1960-talet. Då var kraven helt andra, både när det gäller ventilation, brandsäkerhet och tillgänglighet.

– Vår utmaning är att uppfylla dagens lagkrav i en byggnad från 1960-talet utan att ge avkall på husets själ. Vi vill bevara arkitekten Klas Anshelms anda, men ändå skapa en säker byggnad, säger Shahad Lund, projektledare Lunds Kommun. I restaurangdelen har det nya terrazzogolvet kommit på plats och slipats. Pelarna ska målas i en mörkblå färg – som liksom hela färgsättningen i Stadshallen – knyter an till Klas Anshelms ursprungliga färger. I restaurangdelen finns en stor bankvalvsdörr kvar. Dörren härstammar från tiden då en bank huserade i lokalen. Innanför den kommer restaurangens kök att finnas.

Shahad Lund, projektledare Lunds Kommun och Peter Johannisson, platschef för entreprenören Byggnadsfirman Otto Magnusson

I Botulfshörnan gjuts en trappa upp till en scen. Här kommer Stadshallens operatör Altitude Meetings att anordna spännande arrangemang, som också syns ut genom de stora fönstren. Vidare går vi in i den blivande cafédelen där det ska finnas en bar kvällstid. I källarens djup ska bryggeriet av Stadshallens öl finnas, tillsammans med ett bageri. Här ska krögaren Hampus Ponné brygga och baka och vi kan sedan smaka och restaurang och bistro en våning upp.

Hampus Ponné, krögare och konceptutvecklare Torgets Bouqeria och Bryggeri.